Πανελλήνιες…μία λέξη, πολλά συναισθήματα.
Φόβος, άγχος, ανησυχία, ανυπομονησία, χαρά, λύπη, θυμός, αγανάκτηση είναι κάποια από τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους υποψηφίους κάθε χρονιά.
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα στάδιο μετάβασης από την εφηβική ηλικία στην ενηλικίωση, αποτελούν την γέφυρα που θα οδηγήσει τα παιδιά στην εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρόκειται για την πιο απαιτητική χρονιά της σχολικής ζωής που χαρακτηρίζεται από ατελείωτες ώρες διαβάσματος, άγχους, πίεσης και περιορισμένου ελεύθερου χρόνου. Οι υποψήφιοι έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προκλήσεων τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν ώστε να επιτύχουν τον στόχο τους, την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.
Οι Πανελλήνιες αποτελούν βασική πηγή άγχους και πίεσης για τους εφήβους καθώς καλούνται να πάρουν αποφάσεις καθοριστικές για την μετέπειτα ζωή τους. Το άγχος σε φυσιολογικά επίπεδα θεωρείται εποικοδομητικό και αποτελεί κινητήρια δύναμη καθώς κρατάει τα παιδιά σε εγρήγορση και βελτιώνει την απόδοσή τους. Τις περισσότερες φορές όμως, τα παιδιά κατακλύζονται από υπερβολικό άγχος το οποίο επιφέρει συνέπειες τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία.
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να λαμβάνουν συναισθηματική υποστήριξη καθώς τα ψυχικά τους αποθέματα εξαντλούνται όσο πλησιάζει η διαδικασία των εξετάσεων. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνονται σε αυτή τους την προσπάθεια ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και να είναι προετοιμασμένα για κάθε ενδεχόμενο καθώς η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και μέσα από αυτήν αναπτύσσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα, μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα νέα εμπόδια που ενδέχεται να εμφανιστούν στο δρόμο τους.
Η επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις και κατά συνέπεια η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο όμως, δεν αποτελεί αυτοσκοπό και δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξη της ζωής των εφήβων. (από τη σημερινή παρουσίαση της κας Γιακου " διαχείριση άγχους και τρόπους αντιμετώπισης του κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων".)
Με τιμή
Ο Διευθυντής
Χρήστος Τσούπρας Π.Ε. 78